Fizikalna i kemijska svojstva
Matična mliječ je homogena gusta, neprozirna i kremasta supstanca bijele do blijedožućkaste boje. Ima karakterističan oštri kiselo fenolni miris i malo kiselo slatki okus. Vodena otopina je kisela.
- Kemijski sastav je vrlo složen. Osnovni sastojci su voda, bjelančevine, šećeri, masti i mineralne soli:
- voda 57% -70%
- mliječ sadrži od 10% – 18% bjelančevina
- sadržaj masti od 1,5% i 7% slobodnih masnih kiselina
- mliječ ima između 9% i 15% šećera, uglavnom glukoze i fruktoze
- mineralne tvari 0,7% i 1,5% najviše kalija,kalcija,natrija, cinka, bakra i mangana
- od vitamina uglavnom su zastupljeni vitamini B kompleksa s neznatnom količinom vitamina C
- u malim količinama sadrži još enzime, inzulin, acetilkolin, nukleinske kiseline (DNA, RNA) i parotein
Komentari su zatvoreni.