Tjednik Nacional














Članak Zdrav život

Liofilizirana matična mliječ novi je proizvod na hrvatskom tržištu koji se odlikuje iznimnim ljekovitim svojstvima te vrlo jednostavnom primjenom. Procesom lio-filizacije svježa se matična mliječ zaleđuje na -35 Celzijevih stupnjeva, vakuumira i suši, čime se dobiva koncentrat u kojem su očuvana sva svojstava tog pčelinjeg proizvoda, od pamtivijeka poznatog po svojoj ljekovitosti. Matična mliječ, općenito, podiže razinu ljudskog imuniteta i tako sprečava nastanak i razvoj raznih bolesti od hepatitisa i artritisa, preko bubrežnih bolesti do kroničnog umora i depresije. Zahvaljujući bakteriocidnim, antibiotičkim i antivirusnim svojstvima povećava otpornost organizma na stres, pospješuje regeneraciju tkiva i stanica, smanjuje razinu kolesterola, pozitivno djeluje na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak i poboljšava pamćenje. Matična je mliječ jedina tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde te je čisti od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice. Najveći problem pri proizvodnji matične mliječi – očuvanje svih ljekovitih svojstava, riješen je procesom liofili-zacije. Naime, s obzirom na to da su osnovni aktivni sastojci matične mliječi proteini, oni se po vađenju iz košnice vrlo brzo promijene ako se u roku od 24 sata ne unesu u tijelo, što je gotovo nemoguće. Matična mliječ u lio-filiziranom prahu koja se priprema od svježe matične mliječi s ekološki čistih dijelova Kine procesom zaleđivanja, vakuumske sublimacije i uklanjanjem vlage. Svaka vrećica sadržava 500 mg praha koji se može čuvati na normalnoj temperaturi, a može se koristiti bilo kada i bilo gdje. Kako bi je tijelo u potpunosti apsorbiralo, najbolje ju je uzimati natašte, odmah nakon ustajanja, ili prije spavanja, redovito svakog dana. Preporučuje se uzimati jednu do dvije vrećice dnevno, stavljajući sadržaj ispod jezika, a zatim pričekati da se otopi. Dugo zadržavanje ispod jezika je važno jer se lako apsorbira izravno u krv preko žlijezda slinovnica.

Hrana za pčele i čovjeka

“Matična je mliječ izlučevina mliječne žlijezde pčela radilica, mliječne je boje, guste konzistencije te karakteristična okusa i mirisa“, kaže prof. dr. sc. Nikola Kezič iz Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju zagrebačkog Agronomskog fakulteta. ” Svaka se pčelinja zajednica sastoji od desetaka tisuća radilica, nekoliko tisuća trutova te samo jedne ženke – matice. Pčelinja je matica jedina ženka u skupini koja ima posve razvijene reproduktivne organe, a njena je uloga proizvodnja jaja saća. Najvažnije svojstvo matične mliječi je usmjeravanje razvoja ličinke u maticu ili pčelu radilicu. Naime, prva tri dana mlade pčele radilice hrane sve ličinke s mliječi, a zatim se samo one koje će se razviti u maticu nastavljaju hraniti s mliječi dok se ostale hrane smjesom mliječi, meda i peluda. Matica je oko 42 posto duža i 60 posto teža, a životni joj je vijek oko 50 puta dulji od života normalne pčele radilice, samo zato što se cijelog života hrani isključivo matičnom mliječi. Zapanjujuće je i to što matica može dati oko 2000 jajašaca dnevno, čija je masa dva puta veća od njene težine. Matična mliječ, hrana koja osigurava matici tako iznimnu plodnost i dugovječnost, smatra se vrhuncem biosinteze zbog čudesne kombinacije hranjivih tvari. Sadržava vitamine B kompleksa s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 – pantotenska kiselina, i vitamina B6, jedini je prirodni izvor acetikolina u čistom obliku, sadržava različite minerale, vitamine A, C, D i E, enzime, 18 vrsta amino kiselina, proteine, rijetke bioaktivne spojeve te posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti. Iako matična mliječ
nije idealna hrana za čovjeka, jer je stvorena za pčele, očito je da ima razne dobrobiti za ljudsko zdravlje.”

Izvor: Tjednik Nacional

Komentari su zatvoreni.